Kauan kauan venkslattuani ja kaikkien mahdollisten matkatoimistojen sivut selattuani päädyin lopulta siihen, että lähdemme hiihtolomareissullemme mieheni, kolmevuotiaamme sekä kolmekuukautisen vauvamme kanssa kahdeksi viikoksi Thaimaahan omatoimisesti. Listailin kummankin vaihtoehdon plussia ja miinuksia ja tulos oli seuraava.
Valmismatkan Plussat ja miinukset:
+ Kaikki on valmiiksi suunniteltua = helppoa – ostat vain matkan ja that´s it. Paras tapa relata, eikä tarvitse nähdä päänvaivaa edes lentokenttämatkojen eteen paikan päällä.
+ Hotellit ovat matkanjärjestäjienn tsekkaamia, joten niistä on se takuu, mikä esitteessä kerrotaan. Valittaa voi, jos lupaus ei täyty.
+ Usein tarjolla all inclusive -paketteja, jos haluaa kaiken ruokaa myöten helpolla. Tosin Thaimaassa all inclusivea on vähemmän.
+ Tarjolla todella laadukkaita lapsiperhepaketteja ja hotelleita, joissa lastenhoito, rattaat, kerhot jne. valmiina.
+ Apua on hätätilanteessa helppo saada, koska on yhteys suomalaiseen tukeen/oppaaseen.
+ Tiedotus poikkeustilassa toimivaa suomalaisen matkanjärjestäjän kautta.
+ Matkan peruuntuessa jostain muusta kuin omasta syystä, rahat saa takaisin tai vastaavan matkan korvaukseksi.
– Huono tarjonta (ainakin enää marraskuussa helmikuulle matkaa etsivälle).
– Kaikki muutkin suomalaiset ovat usein samoissa hotelleissa.
– Hintalaatusuhde ei ole kohdallaan – tarjolla todella laidasta laitaan majoitusta esimerkiksi meidän viiden tonnin budjetilla.
– lapsesta saattaa joutua maksamaan hyvinkin paljon enemmän kuin esimerkiksi suurimmissa osissa itse varatuista hotelleista alle 4-vuotiaasta lapsesta ei mene mitään maksua.
Omatoimimatkan plussat ja miinukset:
+ Kohde voi olla mikä vaan, eikä rajoitu matkanjärjestäjän saatavuuteen. Mutta siitä kannattaa lukea kunnolla tietoa netistä ja matkaoppaista ennen varaamista. Itse pohdimme ensin Koh Phanganille menoa, koska sitä ovat monet kehuneet Thaimaan kauniimmaksi paikaksi. Onneksi ennätin lukea ennen varausta, että juuri meidän aikanamme saarella järjestetään täydenkuunjuhlat, jotka tunnetaan nuorten crazybailaamisesta ja huumeörvellyksestä. Ei kiitos bileörvellykselle lasten kanssa.
+ Hotellitarjonta todella paljon kattavampaa kuin matkanjärjestäjillä. Erityisesti Thaimaasta voi halvallakin löytää helmen, jos jaksaa vain etsiä.
+ Rahaa voi säästää, jos osaa kikkailla (sitä voi saada tosin kulumaan myös enemmän, sillä matkanjärjestäjillä voi olla joskus todella edullisia tarjouksia). Itse bongasin Finnairin joulukalenterista lennot koko perheellemme 1700 eurolla Bangkokiin ja jatkolennot Tratiin siitä Bangkok Airilla 500 eurolla. Neljän tähden hotelli löytyi Momondon kautta kahdeksi viikoksi 1300 eurolla. Koko matkan hinnaksi tuli näin ennakkoon siis noin 3500, kun vastaava pakettimatka olisi ollut 4500-5000 euroa.
+ Kosketus paikalliseen kulttuuriin on helpompaa, kun saa ja joutuu järkkäämään myös paikan päällä kaiken itse.
+ Kaikkea ei välttämättä tarvitse varata etukäteen, vaan tilaa jää spontaaniudelle esim. majoituksessa. Näin Tulee nähtyä helpommin enemmän kuin vain valmismatkalla. Mitä pienempi lapsi, sen enemmän kuitenkin varaisin etukäteen majoituksia. Vauvan kanssa ei ole kivaa lähteä vasta paikan päällä etsimään yösijaa. Itse päätimme ottaa kaksi viikkoa samasta hotellista, sillä tarkoituksena on pääasiassa vain relata.
+ Lapsiystävällinen hotelli ei välttämättä tarkoita 500 lapsen meluhelvettiä. Sekin on nimittäin tullut koettua Kanarian valmismatkalla…
+/- Kaikki on järjestettävä itse – se on haaste ja myös mahdollisuus.
– Hotellit voivat yllättää – myös negatiivisesti. Lue siis huolella Tripadvisorin ja Booking.comin käyttäjäarvostelut. Tosin britin mielestä täydellinen huone voi olla saksalaisen mielestä huonoin mahdollinen…
– Lapsiperhepalveluita ei tarjoilla useassa hotellissa yhtä kattavasti kuin monen matkanjärjestäjän hotelleissa, ja esim matkarattaita, lastenkerhoja tai muita erityispalveluja ei ole välttämättä saatavilla. Huom. esim Finnmatkojen joihinkin Blue Village -perhehotelleihin voi kuitenkin tehdä erillisiä varauksia myös esim. Booking.comin kautta.
– Rahoja ei saa takaisin, jos jotain menee mönkään. Kannattaakin muistaa ottaa jokaisen perheenjäsenen kattava matkavakuutus, jotta esim matkan peruuntuessa sairastapauksen tähden saa ehkä edes jonkinlaisen korvauksen. Matkavakuutus on muutenkin todella tärkeä, jotta saa tarvittavaa hoitoa paikan päällä, jos sellainen tilanne sattuu.
– Hätätilanteessa on selvittävä omatoimisesti ja ilman suomalaista tulkkia/opasta. Etenkin pienen Vauvan kanssa matkustettaessa pidän yhtenä kohdekriteerinä sitä, että paikan päältä löytyy kansainvälinen sairaala. Kannattaa tehdä myös Ulkoministeriön matkustusilmoitus, niin esimerkiksi kriisitilanteessa Suomesta saa infoa.
Kyllä vain, miinuksia kertyy omatoimimatkalle enemmän kuin valmispaketille, mutta silti päädyimme omatoimimatkaan. Sisälläni asuu kuitenkin vielä lastensaannin jälkeenkin seikkailija ja olen reissannut aika lailla elämässäni, joten uskon että pärjäämme myös jälkikasvun kera.
Meille oli tärkeää, että lomallamme yhdistyy hyvä hotelli ja kohde, joka ei ole se kaikista skandinaavisin turismihelvetti. Siksi päätimme testata Thaimaan ehkä suomalaisille hieman tuntemattomampaa puolta. Siaminlahdella sijaitsevat Koh Samet ja Koh Chang tuntuivat hyviltä vaihtoehdoilta, joista loppujen lopuksi valikoitui jälkimmäinen, koska Koh Sametille mentäessä olisi joutunut istumaan autossa/bussissa pari tuntia Bangkokista, kun Changille (Tratiin) Bangkokista lentää alle tunnin. Lentäminen tuntuu pienten lasten kanssa mukavammalta, kun Thaimaassa juuri liikenteestä on varoiteltu eniten ja turvaistuimia maassa ei tunneta. Hotelliksi varasin Aasiaan erikoistuneen Agoda-hakukoneen kautta Aana Spa and Resortin.
Nyt siis vain helmikuun kolmatta päivää odotellessa ja sitten voinkin kertoa, josko omatoimiloma saikin loppujen lopuksi enemmän plussaa kuin miinusta.
Millaisia kokemuksia teillä on ollut – omatoimisesti reissuun vai luotatteko mieluummin valmispakettiin?
Aurinkoa odotellessa,
Inari
4 Comments
Kommentoin tänään jo toista kirjoitustasikin 🙂 Eli tosiaan palasimme vajaa viikko sitten perheemme kanssa omatoimimatkalta Karibian Guadeloupelta. Matka oli täysin itse järjestetty. Katselin matkanjärjestäjien pakettimatkojen hintoja ja kylmä hiki kyllä nousi otsalle, oma budjettimme oli myös tuossa 4000-4500 euron pinnassa. Halusimme tänä talvena jonnekin varmasti lämpimään sillä olimme kaksi talvea melkein palelleet Kanarian saarilla (Teneriffalla ja Lanzarotella). Lisäksi halusimme olla reissussa hieman pidempään sillä lasten kanssa matkustettaessa yleensä pari-kolme päivää menee aina sopeutuessa. Guadeloupe valikoitui kohteeksemme aivan satunnaisen nettisurffailun perusteella. Ja osoittautui hyväksi valinnaksi; upeita rantoja, Euroopan tasoinen terveydenhuolto ja muukin infrastruktuuri kuulemma Karibian alueen korkeinta. Seurausta ehkä siitä, että kuuluu Ranskaan ja siten myös EU:iin. Nyt haikailemme jo uutta matkaa ensi talvella, saas nähdä minne tie vie…;) p.s. Pariisista lensi todella edullisesti Karibialle Ranskan sisäisillä lennoilla Corsair-yhtiöllä. Myös Air Caraibes lentää Pariisista Karibialle huomattavasti esim Air Francea edullisemmin. Corsairiin olimme ainakin todella tyytyväisiä ja lapset otettiin huomioon hyvin.
Ja lisäyksenä vielä, että budjetti piti hyvin. Tosin Guadeloupe oli aika kallis (kaikki tuodaan muualta paitsi esim hedelmät), mutta itse ruokaa laittamalla säästi ainakin jonkin verran. Toisaalta hintataso oli luultavasti sama kuin manner-Ranskassa ja Suomessa. Jostain syystä aina odottaa, että ulkomailla on edullisempaa kuin täällä ..;)
Moi Milla, ihan mahtavia vinkkejä. Täytyy testata – kuulostaa ihanalta! Kiitos ja tervetuloa blogimme pariin. Laita linkkejä omaan kirjoituksiisi, jahka niitä syntyy. Ihania reissuja, toivoo Inari
Karibia on varma valinta meillekin jossain vaiheessa. Kiva kuulla, että sinne pääsee tuolla budjetilla. Erityisen hyvä vinkki tuo Corsair-lennot. Kiitos Milla!