Vinkit

Lähtö lähenee – vinkkejä valmistautumiseen yhdessä lasten kanssa

helmikuu 1, 2014

Jihuu, enää kaksi päivää lähtöön. Thaimaa ja Koh Chang odottavat, ja edes aikaisemmin päiväkodissa jyllännyt vesirokko ei toivottavasti enää ehdi esteeksi. Myös Thaimaahan julistetun hätätilan ei pitäisi  haitata matkamme kulkua, koska mielenilmaukset rajoittuvat Bangkokiin. Varmistimme asian myös matkavakuutusten kannalta, ja niissä seurataan Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteita: Niin kauan kun täältä päin ei tule suositusta maahan matkustamiskiellosta, niin myös matkavakuutuksemme ovat voimassa.

Ronja on pakannut matkalaukkunsa viikon aikana joka päivä uudelleen.

Ronja on pakannut matkalaukkunsa viikon aikana joka päivä uudelleen.

Voittekin vain kuvitella, millaista matkakuumetta niin äiti että kolmevuotias ovat viime viikon kokeneet. Thaimaasta kertovaa lastensatua on luettu vähintään kymmenen kertaa päivässä. Haittana ei ole edes ollut se, että äidin ruotsin kielen taidot joutuvat koetukselle, kun kirjaa pitää kääntää suomeksi. En nimittäin harmiksenikaan löytänyt vastaavaa satua omalla kielellämme. Thailand – En resebok för Barn -kirja on kuitenkin aivan mahtava. Siinä on paitsi hauska matkasta kertova satu, mutta se myös opettaa kaiken tarpeellisen maasta, kielen alkeet, ruoat kuin nähtävyydet ja eläimetkin.

Toinen hauska yhdessä tekeminen on ollut lasten matkalaukun pakkaus. Kolmevuotiaamme saa ottaa oman matkalaukkukäsimatkatavaran, johon saa pakata niin paljon leluja kuin laukkuun mahtuu – mutta samoilla leluilla on  pärjättävä koko kahden viikon matka. Joka päivä onkin mietitty tarkkaan, mitkä kannattaa ottaa mukaan, niin että samat lelut toimivat niin lentokentällä, koneessa kuin rannallakin. Varmoiksi hiteiksi ovat osoittautuneet ponit, pikkueläimet, pikkuautot, barbiet ja mahdollisimman kevyet kirjat.

Lapsiperheen Matkakäsikirjasta löytyy toimiva lista tavaroista, jotka kannattaa ottaa reissuun mukaan.

Lapsiperheen Matkakäsikirjasta löytyy toimiva lista tavaroista, jotka kannattaa ottaa reissuun mukaan.

Loistava yhdessä tekeminen olisi ollut myös leikekirjan askartelu kohteesta. Olin sitä varten kerännyt Matkamessuilta esitekatalogeja ja matkalehtiä, mutta en vain yksinkertaisesti kerennyt aloittaa hommaa. Mutta vinkiksi muille: Leikkailkaa ja liimailkaa yhdessä kohteeseen liittyviä maisemia, nähtävyyksiä, eläimiä jne. vaikka tyhjään vihkoon ja keksikää matkaan liittyvä satu, jota voitte lueskella niin ennen reissua kuin matkallakin. Näin lapsi oppii asioita kohteesta  jo etukäteen ja osaa odottaa määrättyjä juttuja elettäväksi itse paikan päällä. Reissun jälkeen leikekirjaa voi täydentää omilla matkakuvilla ja siitä jää ihana muisto myöhemmäksi.

Matkatavaroita pakatessa oli hyötyä kirjamme (Lapsiperheen Matkakäsikirja) matkatavaralistasta. On ihan eri juttu lähteä reissuun useamman eri ikäisen lapsen kanssa (4kk ja 3,5 vuotta) kuin vain yhden, kuten aikaisemmin on ollut homman nimi.

Monet olivat varoitelleet minua Thaimaan lukuisista hyttysistä, joten sain viime hetkellä pakkomielteen hyönteissuojiin. Mukana ovat niin lasten kuin aikuisten OFF-sprayt, hyttysverkko, permetriinisuihke (jolla suojasin vaunut ja hyttysverkot etukäteen ja aion pitää sillä elukat loitolla myös bungalowistamme) sekä sähköinen hyttysentappaja. Kyllä vain, kuvassa näkyvä tennismailan näköinen härpäke, jota en olisi koskaan itse tullut ostaneeksi, mutta juuri Thaimaasta tulleet ystävämme kehuivat sen taivaisiin, joten päätin lainata sen matkaamme.

Kuvassa näkyvä härpäke ei ole tennismaila, vaan hyttyslätkä. Niin hullu keksintö, että oli pakko testata :)

Kuvassa näkyvä härpäke ei ole tennismaila, vaan hyttyslätkä. Niin hullu keksintö, että oli pakko testata 🙂

Myös matka-apteekki tuli samalla päivitettyä. Thaimaasta saa apteekista ilman reseptejä  lääkettä kuin lääkettä, mutta koska en ole aikaisemmin ollut kohteessa, niin en uskalla jättää sen varaan.

Matka-apteekin on entistä tärkeämpi olla kunnossa, kun reissataan lasten kanssa.

Matka-apteekin on entistä tärkeämpi olla kunnossa, kun reissataan lasten kanssa.

Tässä vielä päivitetty lista siitä, mitä matka-apteekista tulisi ainakin löytyä:

Osmosal-jauhe + ruisku – 0,5% kortisonivoide ihottumiin – antihistamiini tai kyypakkaus- silmätulehdustipat – puhdistusaine, pumpuli ja sideharso sekä laastari – kuumemittari ja kuumelääke – pinsetit, sakset ja laastariteippi – Bepanthenol tai Aloe Vera -voide hyttysen puremiin ja auringon jälkeen – lasten hyttyskarkoite – aurinkovoiteet – maitohappobakteerit (jotka tulee muuten aloittaa jo kaksi viikkoa ennen matkaa).

Eiköhän näillä pärjätä – seuraavaksi postailen sitten paikan päältä.

Matkakuumeisin terkuin,

Inari

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply Susanna helmikuu 2, 2014 at 07:42

    Jos aiotte retkeillä reissussa, niin kannattaa varautua matkapahoinvointiin sekä lasten että aikuisten osalta (tabletit ja/tai rannekkeet). Tiet ovat kiemuraisia ja ajotyyli ”poukkoilevaa” ja venematkoillakin voi keikuttaa.
    Lääkkeitä saa hyvin paikanpäältä erityisesti aikuisille, mutta lasten lääkkeitä lienee helpointa ottaa mukaan, niin ei tarvitse sitten stressata.
    Meidän seurue lomailee parhaillaan Phuketissa (8kk, 2 ja 5 v. Lapset seurueessa)

    • Reply Inari Fernández helmikuu 2, 2014 at 21:37

      Kiitos Susanna – käynpä huomenna hakemassa vielä matkapahoinvointitabletit ennen lähtöä. Koh Changilla tiet ovat kuulemma jyrkkiä ja mutkaisia ja siellä kuljetaan lähinnä lavatakseilla. Onneksi laivamatka on sentäänisolla autolautalla. Ihanaa Phuketin matkaa teille.

  • Reply Milla helmikuu 2, 2014 at 14:43

    Hauskaa matkaa perheellenne! Oma perheemme palasi juuri parin viikon reissulta Karibian Guadeloupelta. Ensimmäinen meidän sellainen seikkailureissu suht pienien (4- ja 7-vuotiaat) poikien kanssa maailmalla. Kaikki meni kuitenkin loistavasti ja meillä oli aivan mahtava loma! Löysinkin bloginne, kun lupailin kirjoitella reissustamme ystävän matka-aiheiseen blogiin, ja mietin että mitä lasten kanssa matkustamisesta on Suomessa kirjoitettu. Ihanaa, että täälläkin on ennakkoluulottomia lasten kanssa matkustajia. Nimenomaan sillä asenteella, että kaikki voivat nauttia matkustamisesta. Myös lapset. Liian usein lasten kanssa matkustaminen koetaan ikävän raskaaksi.

    • Reply Inari Fernández helmikuu 2, 2014 at 21:36

      Kiitos Milla kommenteistasi ja tervetuloa blogimme pariin. Matkailu lasten kanssa on todellakin kokemisen arvoista ja usein mielestäni paljon enemmän antavaakin kuin aikaisemmin ilman lapsi. On tullut koettua ja nähtyä moni vanhakin kohde ihan uudesta vinkkelistä muksujen matkassa. Tässä blogissa haluamme nimen omaan kannustaa ihmisiä lähtemään ja kokemaan lasten kanssa. Ihania reissuja teillekin <3

  • Reply Minna helmikuu 17, 2014 at 08:23

    Tosi hyvä vinkkejä! Sitten kun tyttömme vähän kasvaa, kokeilen tuota leikkaa-liimaa satua. Jostain luin vinkin, jossa neuvottiin käymään lasten kanssa läpi lentokentän tapahtumia tyyliin: ensin mennään check-iniin, sitten jonotellaan turvatarkastukseen… Lapsi osaa sitten, toivottavasti ainakin, suhtautua rennommin odoteluun ja jonottamiseen 🙂

    • Reply Inari Fernández helmikuu 19, 2014 at 07:43

      MOI Minna,
      kiitos kommentistasi. Tuo satukirja kulki mukana myös koko reissun ajan, ja tyttäremme bongasi jatkuvasti siinä mainittuja asioita. Pettymys oli myös suuri, kun kirjassa mainittuja apinoita ei koskaan Koh Changilla näkynytkään, myös lavataksit kirjassa kerrottujen mopo Tuktuk-taksien sijaan olivat kolmivuotiaalle pettymys 🙂 Muuten kyllä nautti reissusta kaikin siemauksin.

  • Reply Krisu tammikuu 30, 2017 at 20:43

    Heippa! Tässä lähdössä myös 1,5 ja 4 vuotiaan kanssa Changille. Miten hyvin sieltä mahtaa löytyä uv-uikkareita pikkuisille ja ihan paitojakin? Entä onko parempi ostaa rasvat Suomesta vai saako sieltä yhtä laadukkaita?
    Mikä Changin rannoista on lasten kannalta mukavin mielestänne?

  • Leave a Reply