Allergisten lasten kanssa reissuun lähteminen saattaa arveluttaa, mutta allergiaa ei kannata pitää esteenä matkalle. Tärkeintä on ottaa allergiat huomioon, kun valitsette matkakohdetta, asumistapaa ja suunnittelette ruokailuja. Matkakohdetta voi esimerkiksi miettiä siitä lähtökohdasta, minkälainen allergia lapsella on. Atooppisesta ihosta kärsiville lapsille valohoito auringossa tekee yleensä todella hyvää, ja matkan jälkeen iho on paljon paremmassa kunnossa. Jos lapsi on allerginen esimerkiksi hyönteisten pistoille, kannattaa välttää maita tai retkiä, joissa hyttysiä on paljon. Mihin tahansa matkustettaessa on muistettava huolehtia myös siitä, että oikea ensiapu (antihistamiini ja kyypakkaus sekä vakavissa tapauksissa myös adrenaliini-injektori) sekä hyönteissuojat ovat mukana, ks. Ötökät ja Malaria. On tärkeää kertoa lapsille, ettei pistiäisiä tule ärsyttää turhaan, sillä ne pistävät lähinnä puolustautuakseen ja suojautuakseen.
Ruoka-aine allergioiden suhteen paras muistisääntö on, että vastuu siitä, mitä lapsenne suuhunsa pistää, on teillä itsellänne. Lomakohteissa ei voi välttämättä aina luottaa edes ravintolahenkilökunnan tietämykseen, ja toisaalta kielitaidon puute voi myös tehdä tepposet. Buffet-ruokailussa on edellinen asiakas saattanut käyttää samaa annostelulusikkaa toisen ruokalajin ottamiseen. Varman päälle pelattaessa onkin viisainta keskustella suoraan keittiömestarin kanssa tai välttää ravintoloita ja valmistaa allergisen lapsen ruuat itse. Kannattaa harjoitella etukäteen kohdemaan kielellä niiden ruoka-aineiden nimet, joille lapsi on allerginen, tai jopa kirjoittaa lause paperilapulle, joka kulkee aina mukana. Joskus myös kuvasanakirja voi olla toimiva apu: siitä voi näyttää aineet, jotka eivät lapselle sovi. Tähän tarkoitukseen sopii hyvin myös puhelin, jonka kameralla voi kuvata etukäteen lapselle sopimattomat ruoka-aineet. Allergiselle lapselle on hyvä pakata mukaan omia eväitä välipaloiksi ja miettiä valmiiksi kohdemaasta saatavia ruoka-aineita.
Laktoosi-intolerantikoiden perheiden on hyvä tietää, ettei ulkomailla ole yleisesti saatavilla vähälaktoosisia tuotteita. Varminta on pitäytyä kokonaan maidottomassa ruokavaliossa tai nauttia Suomessa apteekeissa myytäviä laktoosin pilkkomista edistäviä kapseleita. Monet laktoosi-intolerantikot ovat kuitenkin ilahtuneet matkustaessaan ja huomattuaan, etteivät esimerkiksi keskieurooppalaiset maitotuotteet aiheuta samanlaisia vaivoja kuin kotimaiset erilaisen koostumuksensa takia.
Siitepölyallergisten lasten kanssa reissatessa kannattaa huomioida, että ulkomailla allergiaa saattavat aiheuttaa sellaisetkin lajit, joita meillä ei kasva. Esimerkiksi Välimeren maissa allergiakasveihin kuuluvat muun muassa oliivipuu, sypressi, plataani sekä tuoksukki. Siitepölykausi on siellä myös huomattavasti pidempi kuin Suomessa.
Allergisen on usein parempi majoittua lähelle rantaa kuin kaupungin keskustaan. Monissa hotelleissa ja laivoilla on myös tarjolla erillisiä allergiahuoneita, joissa ei ole kokolattiamattoa. Tarkempaa tietoa Euroopan kulloisestakin siitepölytilanteesta löytyy osoitteesta www.polleninfo.org.
Aurinkoihottuma eli monimuotoinen valoihottuma on allerginen reaktio, joka saattaa yllättää perheet etenkin talvella tehtävillä aurinkolomamatkoilla. Ihottumaa ilmaantuu tyypillisesti talvella, kun normaalisti peitettynä pidetyt ihoalueet, kuten kaula, korvalehdet ja käsivarret, altistuvat äkisti auringon säteille. Aurinkoihottuman oireet voivat ilmentyä vasta usean tunnin kuluttua auringonvalolle altistumisesta. Oireita ovat kutiava, pahkurainen ja näppyläinen ihottuma sekä joskus myös rakkulat. Suurimmalla osalla ihmisistä aurinkoihottuma on varsin lievää ja se häviää itsestään ihon tottuessa aurinkoon. Parhaiten ihottuman muodostumista voi ehkäistä suojautumalla pahimmalta auringonvalolta pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla sekä 50+ aurinkovoiteilla. Oireiden lievittämiseksi voi käyttää tarvittaessa mietoa kortisonivoidetta ja kutinan hillitsemiseksi antihistamiinia, jota saa pienille lapsille myös suun kautta otettavana oraaliliuoksena. Myös viilentävät aloe vera -voiteet ja geelit helpottavat aurinkoihottuman oireita.
Lisää tietoa allergioista ja niiden hoidosta www.allergia.fi.
No Comments