Vinkit

Aurinko

tammikuu 6, 2014

aurinko koko

Aurinko on usein loman pelastaja, mutta voi myös pilata sen. Jos iho palaa, ei auringosta voi enää loman aikana nauttia. Pahimmillaan kärventymisellä on kauaskantoisiakin vaikutuksia, sillä palaminen voi aiheuttaa muun muassa syöpää.

Suojautuminen auringolta on erityisen tärkeää, kun ollaan reissussa lasten kanssa, koska iho muistaa jo lapsuuden aikaiset palamiset. Auringolta tulee suojautua niin rantalomilla kuin hiihtohangilla. Talvella on tarpeen käyttää päähinettä, mutta erityisesti suojata silmiä hyvillä aurinkolaseilla sekä voidella kasvot tarpeeksi tehokkaalla aurinkorasvalla.  Rannalla tulee puolestaan huolehtia aurinkolasien, hatun ja korkean suojakertoimen lisäksi hyvästä uima-asusta, jonka tulee olla tarpeeksi peittävä ja mielellään UV-suojattua kangasta.  Lasten kanssa ei kannata lähteä rannalle koko päiväksi, vaan aamuisin ja iltapäivisin, jolloin aurinko ei porota niin voimakkaasti. Kuumissa maissa mallia on helppo ottaa paikallisista, jotka viettävät keskipäivän jälkeen kolmisen tuntia siestaa kotonaan.

 

Vauvat tulisi suojata auringolta kokonaan huolehtimalla peittävästä, mutta vilpoisasta vaatetuksesta, hatusta ja siitä, että pienokaiset ovat mahdollisimman paljon varjossa esimerkiksi rantavarjon alla tai rattaiden kuomun suojissa. Kuumissa kohteissa varjossakin olo voi olla tukalaa. Silloin vauvan kannattaa antaa olla vaipatta ja vilvoittaa häntä esimerkiksi kylvyllä tai sivelemällä ihoa kosteilla harsoliinoilla. Myös talkin käyttö taipeissa, kainaloissa ja kaulalla helpottaa. Vauvaa ei tulisi koskaan pitää vetoisessa paikassa, mutta pieni vilpoinen tuulenvire tekee hyvää.

Aurinkosuojakertoimia on olemassa jo vastasyntyneille, mutta niiden haitoista ollaan monta mieltä. Vaarallisempaa kuin mikään rasva on kuitenkin se, jos lapsen iho palaa. On siis muistettava suojata lapsi auringolta, oli valitsemanne keino mikä hyvänsä.  UV-suojatut kankaat ovat hyvä hankinta. Ne voi kietaista varjoksi rattaiden ympärille, virittää kantorinkassa istuvan lapsen harteille tai asetella vaikka turvakaukalon suojaksi. Ennen UV-tekstiilien ostamista kannattaa selvittää, mihin tuotteen suoja perustuu. Osassa vaatteista saattaa olla kemiallinen suoja, jolloin ne eivät välttämättä kestä pesua ja hikoilua.

Heti kun lapsi alkaa liikkua, aurinkovarjo muuttuu melko hyödyttömäksi. Silloin rantavaatetus ja korkeat suojakertoimet ovat entistä tärkeämpiä. Perussääntönä on, ettei lapselle voi laittaa liian korkeakertoimista aurinkorasvaa. Vaalea iho palaa usein herkästi, etenkin talven jälkeen, joten total sunblock eli suojakerroin 50 on hyvä valinta. Laadukkaaseen aurinkorasvaan kannattaa satsata, sillä rasvojen tehoissa on oikeasti eroja. Hyviä rasvoja ovat muun muassa apteekista saatavat hajusteettomat aurinkovoiteet, jotka sopivat jo vastasyntyneelle, kuten Avènen SPF 50.

Auringossa ollessa on erittäin tärkeää huolehtia myös lasten riittävästä nesteytyksestä, sillä etenkin pienet lapset kuivuvat herkästi.  Juotavaa ei voi siis lapsille tarjota liikaa. Kuumalla säällä voi hyvällä omallatunnolla antaa isompien lasten nauttia myös suolaisia sipsejä tai suolapähkinöitä, sillä suola sitoo nestettä kehoon ja estää täten hikoilusta aiheutuvaa nestehukkaa. Ks. lisää kohdasta Nesteet.

Vaikka keinot suojautua auringolta olisivat kuinka hyvät tahansa, kannattaa varautua myös palamiseen. Kotoa voi pakata mukaan esimerkiksi apteekista saatavaa, pienillekin lapsille sopivaa vilvoittavaa Bepanthol Lotionia, aloe veraa tai jotain muuta after sun -voidetta, joka helpottaa ihoa auringonoton jälkeen.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply