Junalla matkustaminen on lasten kanssa yllättävän mukavaa. Erityisesti yksin useamman lapsen kanssa matkustavalle on reissaaminen junassa helppoa verrattuna moneen muuhun matkustustapaan. Jalkatilaa on reilusti enemmän kuin bussissa tai lentokoneessa, ja jaloittelemaan voi nousta milloin vain. Isommat lapset saavat leikkiä ja kuluttaa energiaa melko vapaasti, ja vauvan hoitamiseen on useimmiten hyvät tilat. Eväitä on leppoisaa syödä maisemia katsellen, eikä useimpia lapsia vaivaa junassa matkapahoinvointikaan.
Juna voi olla varteenotettava vaihtoehto matkan taittamiseen myös muualla kuin Suomessa. Lapsiperheiden huomioiminen on VR:n junissa kuitenkin aivan omaa luokkaansa, joten samaa tasoa leikkitiloineen ja hoitohuoneineen ei kannata odottaa edes Keski-Euroopassa saati sitten Aasiassa. Kannattaa kuitenkin aina kysyä, millaisia palveluja lapsiperheille on tarjolla ja ennen kaikkea tehdä varaukset hyvissä ajoin. Etenkin Intiassa varaus kannattaa tehdä myös mahdollisimman korkeaan matkustusluokkaan. Moniin junamatkustukseen liittyviin kysymyksiin reitteineen ja aikatauluineen löytyy vastaus todella kattavalta englantilaiselta nettisivustolta www.seat61.com, jolle on koottu tietoja niin Euroopan, Aasian kuin Yhdysvaltain junamatkustamisesta.
Kotimaisissa InterCity-junissa löytyy leikkipaikka kaksikerroksisen vaunun yläkerrasta. Väljässä leikkitilassa on tarjolla runsaasti puuhaa pienille veturinkuljettajille. Leikkivaunun yläkerrassa suurin osa paikoista on varattu perhematkustajien käyttöön, joten siellä ei tarvitse hyssytellä tai pelätä olevansa häiriöksi muille matkustajille. Myös Pietariin liikennöivässä Allegro-junassa on lasten leikkitila sekä lastenhoitoon soveltuva esteetön wc-tila.
Jos haluaa matkustaa rauhassa oman perheen kesken, kannattaa varata mahdollisuuksien mukaan perhehytti, jossa on tilaa leikkiä ja lukea. Vauvanhoitotila sijaitsee alatason wc:ssä ja siellä voi lämmittää tuttipullon erillisellä lämmittimellä. Lastenvaunut voi jättää niille varattuun tilaan perhehytin läheisyyteen tai ottaa mukaan hyttiin. Lastenvaunut saa kuljettaa VR:n junissa ilman lisämaksua.
Matka yöjunalla on lasten mielestä usein erityisen kiehtova. Nukkuminen kerrossängyissä tai sängyiksi levitettävissä istuimissa junan kolistellessa eteenpäin kohti uusia seikkailuja on kokemus, jota muistellaan vielä jälkikäteenkin. Kotimaan liikenteessä on kaksikerroksisia makuuvaunuja, joista voi varata väliovella yhdistettävät vierekkäiset hytit. Liikenteessä on edelleen myös perinteisiä sinisiä makuuvaunuja, joiden kolmikerroksisen sängyn yläpunkkaan kiipeäminen on elämys niin aikuisille kuin lapsillekin. VR:n junissa makuuvaunun lattialle mahtuu pienelle lapselle oma matkasänky, tosin sen jälkeen tilaa liikkumiseen ei juuri enää jää. Konttausikäisen kanssa matkasänky on kuitenkin hyvä vaihtoehto, koska se tarjoaa lapselle turvallisen leikkipaikan myös hereillä ollessa. Eurooppalaisissa junissa on makuuvaunujen lisäksi edullisempia 4–6 hengen lepovaunuja, joiden istuimet muutetaan yöksi sängyiksi.
Junalla matkustaminen lasten kanssa on Suomessa suhteellisen edullista, sillä ilman omaa istumapaikkaa matkustavista alle 6-vuotiaista ei tarvitse maksaa lainkaan ja perhelipulla yksi 6–16-vuotias lapsi matkustaa maksutta omalla paikallaan normaalihintaisen lipun ostaneen aikuisen seurassa. Alle 16-vuotiaan lipun hinnasta myönnetään 50 prosentin juniorialennus, joka koskee myös yöjunia. Alle 10-vuotiaat matkustavat kuitenkin yöjunissa maksutta ilman omaa makuupaikkaa.
Muiden eurooppalaisten junayhtiöiden lapsialennukset vaihtelevat maittain. Interrail-kortti myydään 4–11- vuotiaille puoleen hintaan ja nuorisohinta on voimassa 12–25-vuotiaille. Suomesta voi ostaa junalippuja ja varata paikkoja melkein mille tahansa asemalle Euroopassa. Li- put on mahdollista ostaa yleensä noin kaksi kuukautta ennen matkaa VR:n kansainvälisestä lipunmyynnistä Helsingin Rautatieasemalta tai VR:n puhelinpalvelusta. Lisätietoa junamatkustamisesta: www.vr.fi ja www.interrailnet.com
No Comments