Ihana juhannus on jälleen kerran ohi. Koleasta säästä huolimatta, meillä oli aurinkoinen ja ihanan leppoisa juhannusjuhla. Saimme nauttia kolme päivää ystäviemme seurasta, jotka muodostavat ympärillemme turvallisen suurperheen. Yhteisiä juhlia mahtuu vuoteen useita: vappu, juhannus, rapujuhlat, halloween ja monet syntymäpäivät. Näistä juhannus on varmasti perinteikkäin ja myös yhdessäoloajaltaan pisin. Olemme viettäneet juhannusta yhdessä jo vuodesta 1993 ja näihin vuosiin on mahtunut monenlaisia tunnelmia ja tilanteita. Joukkoomme kuuluu 9 perhettä, joilla on kaikkiaan 20 lasta. Tänä vuonna juhannusta oli juhlimassa 13 aikuista, 15 lasta ja yksi koiravauva. Nuorin mukana olleista lapsista oli 2-vuotias ja vanhin 14, ensi kertaa yksi vanhimmista lapsista (17 v) oli omilla teillään. Osa porukasta viipyi juhlapaikassa torstaista sunnuntaihin ja osa perjantaista sunnuntaihin.
Miten onnistuu juhannus 15 lapsen kanssa? – 7 vinkkiä
1. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Teimme jo joskus 10 vuotta sitten excel listan, jossa on listattuna kaikki hankittavat ruuat. Sitä on helppo muokata henkilömäärän mukaan ja kauppavuorolaisille valmis lista määrineen nopeuttaa toimintaa. Exceliä päivitetään aina juhannuksen jälkeen ja kirjataan mitä puuttui tai mitä oli hankittu liikaa. Kokoonnumme aina kesäkuun alussa juhannussuunnitteluun, jolloin päivitämme listaa ja sovimme pelisäännöistä ja tarkistamme millä kokoonpanolla tänä vuonna juhlimme. Samalla myös sovitaan työnjako ennen juhannusta (kaupparyhmä, toriryhmä, kukat, lihat jne) sekä alustavat aikataulut.
2. Varmista riittävät puitteet
30 hengen seurueella ei kannata kuvitella mahtuvansa kenenkään kesämökille. Vuosikausia erilaisia vuokrataloja kierrettyämme löysimme viimein joukollemme sopivan paikan: leirikeskuksen. Nyt emme enää voisi kuvitella viettävämme juhannusta ilman seuraavia puitteita: suurtalouskeittiö tehotiskikoneineen ja jättimäisine jääkaappeineen, vanhaan navettaan rakennetut ruokailutilat, yöpymistilat useassa eri rakennuksessa, siten että pikkuvauvat ovat eri taloissa, rantasaunat, hiekkaranta, soutuvene, nuotiopaikka ja pallopeleihin soveltuva kenttä. Täydellistä on myös se, että emme ole kenenkään vieraana, vaan yhteisvastuu jakautuu tasaisesti meille kaikille.
3. Sopikaa pelisäännöt
Näin isolla joukolla on tärkeää etukäteen sopia, mitä on tarkoitus tehdä yhdessä ja mikä on jokaisen perheen omalla vastuulla. Me olemme monien kokeilujen jälkeen päätyneet siihen, että kaikki ruokailut ovat yhteisiä. Suunniteltua ohjelmaa on muuten mahdollisimman vähän, jotta jää aikaa leppoisalle oleilulle. Tärkeimmät ohjelmat ovat juhannuskranssien teko, lipun nosto + suvivirsi, kokko, saunominen ja grillaus sekä yhteiset ruokailut. Viime vuosina lapset ovat myös innostuneet tekemään erilaisia esityksiä, joihin sovimme satsaavamme ensi vuonna kunnolla. Olemme myös sopineet siitä, että kaikki aikuiset ovat aikuisia kaikille lapsille ja tämä helpottaa kovasti kurinpitoa, kun turvallisia, rajoja pitäviä aikuisia on saatavilla joka puolella.
4. Traditiot tekevät juhlan
Jokaisella on omat juhannustraditionsa. Meillä vuodesta toiseen säilyneitä ja kaikille tärkeitä juttuja ovat ainakin: Juhannuskranssien tekeminen ihanista kukkakauppiaalta haetuista kukista, juhannusmekkoihin ja kauluspaitoihin sonnustautuminen aattona, lipun nosto ja suvivirsi, kokko, saunominen ja tuoreet itse tehdyt vihdat, kynsien lakkaaminen ja ylenmääräinen laiskottelu juhannuspäivänä, monet pihapelit, grillaaminen juhannuspäivän iltana sekä erilaiset esitykset. Yksi odotetuista ohjelmista on juhannuspäivän aarteenetsintä, jonka nykyään vanhemmat lapset tekevät nuoremmille.
5. Tehkää nakkilista
Meidän porukan juhannus on super rento johtuen siitä, että paikalle saavuttaessa kaikki yhteiset ruokailut + muut tärkeät tehtävät kirjataan fläppitaululle. Jokaisen homman perään kirjoitetaan myös kuinka monta henkeä ko. tehtävään tarvitaan. Jokaisella ruualla on valmistelu ja siivous ryhmä erikseen, lisäksi hommiin on listattu mm. kokon rakennus + saunan lämmitykset. Heti alussa siis jaetaan tehtävät ja työvuorot. Näin ollen saat olla välillä tekemässä ruokaa 28 hengelle, mutta muilla ruokailuilla voit istua onnellisena valmiiseen pöytään. Yhtä lailla ruokailu ei pääty kaikkien aikuisten hosumiseen keittiössä, vaan kaksi siivousvuorossa olevaa tiskaavat ja korjaavat pöydän ja mut voivat rauhassa jutella ja touhuta lasten kanssa. Tässä yhteydessä sovitaan myös loppusiivouksen vastuualueista, jolloin koko leirikeskuksen siivoaminen ja kamojen pakkaaminen sujuu nopeasti ja mutkattomasti.
6. Ruokalista voi olla sama vuodesta toiseen
Olemme tulleet siihen tulokseen, että ei ole mitään syytä, miksei kerran vuodessa voida syödä samaa ruokaa ja samaa menuta kuin edellisvuonna. Tämä helpottaa paitsi suunnittelua, myös kunkin perheen omien eväiden mukaan pakkaamista, sillä yhteisellä listalla ei ole tiedossa yllätyksiä.
Juhannusaatto
Lounas: makaroonilaatikkoa (kiertävät vuorot ketkä tekevä’t valmiiksi tai tuovat aineet
Päiväkahvi: raparperipiirakkaa ja fannya (piirakoita leivotaan myös tuomisiksi) –> lapsille väliapalaksi leipiä tms.
Illallinen: Maljat lipputangolla, uusia perunoita, graavilohta, savukalaa ja sillejä, kananmunia, salaattia, naattiporkkanoita ja saaristolaisleipää
Jäkiruoka: mansikoita ja kermavaahtoa
Yöllä: makkaraa kokolla
Juhannuspäivä
Brunssi: Juustoja, patonkia, keksejä, kirsikoita, kaloja ja sillejä + pottuja
Päiväkahvi: Lapsille makaroonilaatikkoa. Synttärikakku ja kahvi.
Illallinen: Grillaus; kanan rinnat, entrecotet ja possun ribsit, kesäkurpitsat, sipulit ja paprikat sekä loput perunat paistettuina
Sununtai
Aamiainen: Pekonia ja munakokkelia (valmistetaan uunissa) + kaikki loput herkut
Kaikille aamuille on varattu myös puurohiutaleita, joita aikaisin heräävien lasten kanssa keittiölle tulevat voivat omaan tahtiinsa keittää. Maidot ja mehut ovat yhteiset, mutta limsat ja aikuisten juomat kukin perhe hoitaa mukaansa itse.
7. Ota rennosti
Niin ihanaa kuin yhteisjuhannuksen viettäminen onkin, mahtuu kolmeen päivään monta kiukkukohtausta ja juhannusvalvomisen väsyttämää lasta. Onkin tärkeää, että jokainen pyrkii nauttiman juhlasta rennosti, turhaa pingottamatta. Välillä toisen aikuisen tuki on juuri se, mitä kiukkukohtauksen kanssa taisteleva vanhempi kaipaa, toisinaan taas on viisainta keskittyä oman jälkikasvun paimentamiseen. Tietysti meidän joukossamme 20 vuoden pitkä ystävyys tekee sen, että tunnemme toisemme ja tapamme vuosien varrelta todella hyvin.
Kotimatkalla lapset jo varmistelivat, että onhan meillä tänä vuonna myös yön yli kestävät Halloween-bileet, niin tärkeiksi nämä yhteiset kohtaamiset ovat muodostuneet myös lapsillemme, joiden arkielämässä ei paljon aikaa yhteisille puuhille jää. Myös ensi vuoden juhannuspaikka on jo varauksessa:)
Onnellisena ystäväporukastamme ja ihanasta yhteisestä juhannuksesta!
Minkälaiset kuviot toimivat teillä lasten juhannusjuhlassa?
-Inna-Pirjetta
2 Comments
Huikea juhannus teillä! Olettepa organisoineet asiat järkevästi ja tyylikkäästi. Iso käsi ja hatunnosto blogistille ja tämän ystäville!!!
Kiitos Terhi kommentista ja juu, kyllä tuota itsekin kirjoittaessa tajusin, että onpas meillä aikamoinen organisointi ja hyvin toimi taas kerran:)