Tänä vuonna olimme päättäneet kerrankin punkrata eli varustaa veneen kaikessa rauhassa ilman kiirettä. Viime vuosina olemme tehneet veneen vaihdon vanhempieni kanssa jossain saaristossa ja lähtö on sisältänyt paitsi hurjasti kiireessä tehtyä pakkausta, myös armottoman tavaroiden änkemisen autoon ja sitten taas roudauksen veneeseen.
Nyt roudailimme tavaroita satamaan pitkin viikonloppua ja kerrankin mietin myös kotona keittiössä hieman tarkemmin mitä veneellä oikeasti tarvitaan.
Lopulta sunnutai-iltana olimme pakanneet kaiken, tyhjentäneet jääkapin ja roskikset ja kastelleet kukat. Lähdimme yöksi veneeseen herätäksemme aamulla aikaisin ja suunnataksemme Tallinnaan.
Pakko kyllä myöntää, että hermot kiristyivät loppumetreillä meillä molemmilla vanhemmilla, mutta lopulta pääsimme kuitenkin onnellisesti rantaan.
Vaikka tavaraa oli jo viety monta lastia ennakkoon ja varsinaiset ruokaostokset aiomme tehdä vasta Virossa, oli auto aivan täynnä ja saimme roudata vielä maitokärryillä useamman kierroksen pitkin aallonmurtajaa.
Se hetki kun kaikki kamat on saatu veneeseen, on lähinnä epätoivoinen: Miten nämä kamppeet ikinä voivat mahtua veneen pieniin säilytystiloihin?
Siinä ei auta muu kuin ottaa yksi kassi kerrallaan ja ryhtyä laittamaan kamppeita paikalleen hyödyntäen pienimmätkin kolot ja paikat sänkyjen alla, laatikoissa ja pilsseissä.
Iltapalaksi haimme pitsat oman saaren pizzeriasta ja tunnin kuluttua olivat tavarat paikoillaan ja pojat niin täpinöissään vene-elämän alkamisesta kuin suinkin.
Lapsille levitettiin keulaan punkkien väliin keulakolmio ja pian legoleikit olivat täydessä vauhdissa. Veneellä dublot ovat vielä hyvässä käytössä, sillä ne eivät niin helposti katoa pieniin koloihin.
Vihdoin olivat kaikki kamppeet paikallaan ja vene-elämä saattoi alkaa. Aluksi se tuntuu aina hieman hankalalta, sillä tilaa on todella vähän eikä 50 vuotta vanhassa puuveneessämme ole juuri mukavuuksia. Mutta kokemuksesta tiedän, että muutaman päivän kuluttua olemme jo tottuneet tähän touhuun.
Vinkit veneen pakkaamiseen:
1. Varaa riittävästi aikaa.
2. Tee pakkaaminen osissa ja yritä nauttia myös tekemisestä.
3. Älä anna sään hämätä. Vaikka maissa on helle, tarvitaan merellä pipoa ja villahousuja ja sadepäiviinkin on syytä varautua.
4. Vie lapset tarvittaessa pakkaamisen ajaksi hoitoon, että saat keskittyä.
5. Tee valmiiksi eväitä ja keitä kuumat vedet termareihin.
6. Pakkaa jokaiselle lapselle oma kassi, niin heidän on helpompi löytää omat kamppeensa.
7. Anna lasten pakata omat lelureppunsa
8. Pakkaa mukaan hyvä reppu, pehmeä kylmälaukku ja ruokatermari.
9. Ainakin yhdet ylimääräiset pelastusliivit ovat näppärät jos lapset haluavat uida liivit päällä
-Inna-Pirjetta
No Comments