Joka aamuinen ikkunaluukkujen avaaminen, vuorotellen jokaisesta huoneesta, luo tunnelman siitä, että ollaan jossain ihan muualla kuin kotona. Minä aloitan aamut, kuten arkisin kotonakin, joogaamalla ennen lasten heräämistä.
Täällä vaan maisemat ovat hieman erilaiset auringon noustessa vuorten takaa ajaen yön koleutta edellään pitkin laakson pohjaa ja nostaen satumaisen usvan puiden latvojen tasalle.
Olemme jo etukäteen sopineet, että kouluaamuina syödään aamiaiseksi puuroa. Se helpottaa aamun härdelliä, jota on ihan riittävästi ilmankin (sinänsä aivan ihanaa) leipomovierailua. Näin yritämme myös pitää valkoisen leivän ja herkullisten croissantien syömisen edes jotenkin aisoissa. Viiden lapsen reput, lenkkarit, aurinkorasvat, juomapullot, hatut ja aurinkolasit ovat kumminkin aina sekaisin, mutta onneksi matka koululle on lyhyt ja ehdimme hyvin. Annetaan lasten itse kertoa koulukokemuksistaan ensimmäisellä kielisukellusviikolla.
”Ekana aamuna oli tosi jännittävää mutta myös kiinnostavaa lähteä kouluun. Koululle kävellessäni mietin, että millaista tuolla koulussa on, onkohan siellä kivoja kavereita ja mitenköhän siellä pärjään, kun en osaa kunnolla Ranskaa. Pihalla heti nähtiin tosi kivoja kavereita ja mua jännitti tosi paljon. Yritimme seurata vaan mitä muut lapset tekee ja tehdä samalla tavoin. Laitettiin reput odottamaan katokseen ja mentiin leikkimään hippaa. Luokassa me saatiin monisteita, joita me tehtiin. Heti ekana päivänä musta tuntui, että opin kuuntelemaan ranskaa paremmin.” – Totte, 9v.
”Ekana päivänä meidän opettaja oli Adeleine ja se esitteli meidät koko luokalle. Kuuntelimme luokassa jazzia ja meidän piti kertoa mitä soittimia me kuultiin ja mitä musiikkia se meidän mielestä oli. Sen jälkeen me mentiin pelaamaan tennistä. Käveltiin kylän läpi parijonossa ja olin Huldan pari. Harjoiteltiin erilaisia lyöntejä ja syöttöjä. Ekana päivänä me mentiin lounastunnilla kotiin syömään ja sen jälkeen meillä oli ihmisen biologiaa, hirsipuuta ja matikkaa.” – Alpi, 12v.
”Ensimmäinen päivä tuntui aika kummalliselta ja jotenkin nololta. Kaikki tuli välitunnilla mun ympärille ja kyseli tosi paljon kysymyksiä, se tuntui oudolta, mutta myös kivalta. Biologian tunnilla opin sen, ettei keuhkoista lähde mitään putkea vatsaan. Ensimmäisen päivän opettaja oli tosi kiva ja se oikeesti opetti meille asioita. Välitunnilla opin yhden uuden pihapelin säännöt.” – Hulda, 12 v.
”Seuraavaksi päiväksi oli kivat odotukset, kun oli tulossa niin lyhyt koulupäivä (keskiviikkoisin koulua on vain 8.20-11.40). Tiedossa oli uusi ope (Madame Bell) ja uusi luokka ja luokalla oli yksi kaveri, Kevin, johon olin tutustunut jo edellisenä päivänä. Luokalla oli matikan koe ja paljon tehtäviä ja me vaan piirreltiin omiin vihkoihin. Opin piirtämään kissoja.”– Alpi
”Torstaina en olisi lähtenyt kouluun ollenkaan ja olisin halunnut vähintään, että oltaisiin tultu kotiin breikille (lounaalle), mutta sitten oli kumminkin kaikista kivointa olla siellä koulussa syömässä ja leikkimässä kavereitten kanssa.” – Kosti, 7v.
”Kouluruoka on aika samanlaista kuin Suomessa, mutta kuitenkin ihan erilaista. Siinä ei ole mitään perunaa. Ja aina on erikseen alkupala ja myös jälkiruoka ja tietenkin patonkia. Jälkiruokana oli mansikkajugurttia ja munkkia. Odotin, että koulu ei olisi ollut ihan niin rentoa, kuin mitä se oli. Parasta oli välitunnit, erityisesti pitkä välkkä oli tosi hauska.” – Totte
”Yhtenä aamuna satoi ja Kosti ei olisi ollenkaan halunnut mennä kouluun. Koulun pihalla menin heti leikkimään uusien kavereiden kanssa ja tutustuin myös nuorempien veljien kavereihin. Opetimme toisillemme toistemme kieliä. Lounastauolla leikittiin hippaa ja polee ja rofea ja pelattiin jalkapalloa. Ruokalaan mentiin sisään jonossa. Otettiin ensin tarjottimet (ne oli sairaan kuumat) ja siihen sitten leipä (patonkia), salaattia, jugurttia ja omena ja meille tehtiin valmiit lautaset, joissa oli kananugetteja ja papuja. Menin ensin istumaan pöytään kahden mun luokkalaisen kanssa ja sitten ne välkän leikkikaverit tuli siihen ja me juteltiin koko ruokatunti sellaista englanti-ranska-suomi sekakieltä. Tuntui kivalta, kun yritin selittää, että Hulda on mun kaveri ei mun sisko ja sitten muistin että kaveri on ”amie” ja sain selitettyä asian.” – Alpi
”Ruokalassa oli ihan parasta, kun ne kouluavustajat oli ihan kuin tarjoilijoilta ja niiltä sai pyytää patonkia tai leikkaamaan omenan. Mä kyllä leikkasin mun omenan ihan itse. Ei tää koulu oo ihan vastannu sitä mitä mä odotin. Odotin, että täällä olisi ollut paljon tiukempaa. Loppuviikosta olo koulussa oli jo ihan rento, kotoisa ja mukava. Ymmärsin jo aika paljon enemmän, kun kaverit puhui mulle ja uskalsin itsekin jo puhua enemmän.” – Hulda.
Ensimmäistä kouluviikkoa lapset kuvailivat sanoilla outo, kiva, hauska, nolo, tiukka, tylsä, lyhyt, helpottunut ja uninen. Väriltään ensimmäinen viikko oli lasten mielestä lila, pinkki, musta, sininen, neonvihreä ja oranssi. Jäätelömauiksi muutettuna kouluviikko maistui: lakritsalta, mansikalta, mustikalta, mintulta, mansikkajättikseltä, colamehujäältä ja mangolta.
Iltaisin olemme herkutelleet ranskalaisvaikutteisilla ruokalajeilla, joista yhdeksi suosikiksi nousi Jauhelihaperuna(munakoiso)gratiini. Teimme kaksi erillistä gratiinia toisen munakoisolla ja toisen perunalla. Inspiraatiomme lähteenä toimii Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta sekä Jean Sulpicen Cuisine en famille. Molemmat lainassa Ranskan Instituutin kirjastosta.
Gratin Dauphinois au viande hachée ou d’aubergines
Keitettyjä perunoita
Munakoisoa
Valkosipulia ja kevätsipulia
Suolaa, mustapippuria
Lehtipersiljaa, basilikaa ja rosmariinia (kasvaa meidän puutarhassa villinä)
Tomaattilohkoja
Kermaa
Kuullota valkosipulit ja kevätsipulit varsineen hyvässä oliiviöljyssä. Lisää jauheliha, ruskista ja mausta. Paloittele perunat noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. (Tee sama munakoisoille ja laita munakoisot itkemään=ripottele niiden pinnalle suolaa) Lado perunat ja jauhelihat vuokaan, mausta ja kaada päälle kermaa niin, että kaikki peittyy. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista munakoisot ja lado munakoisot ja jauhelihat vuokaan, laita joukkoon tomaattilohkoja. Heitä sekaan valkosipulia, yrttejä ja fetajuustoa. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista noin 40 minuuttia ja nauti tuoreen patongin ja vihreän salaatin kera.
Lasten toinen kouluviikko alkaa huomenna tiistaina, sillä tänään on täällä vietetty helluntaipäivää ja lapsilla oli koulusta vapaata. Hyvillä mielin kaikki ovat lähdössä kouluun myös huomenna ja vanhimmat lapset ovat valmistelleet Suomesta ja suomalaisesta koulusta kertovaa esitelmäänsä, jonka he pitävät tällä viikolla luokissa, joissa he kiertävät. Itsekin jo odotan aamun kävelylenkkiä koululle ja juttutuokiota australialaisten ja kanadalaisten napureittemme kanssa. Kanadalaiset ovat tehneet kokonaisen vuoden kestävän #livelikealocalfamily -projektin, joka on nyt jo loppusuoralla.
Moni on kysellyt, miten saimme koulupaikat lapsille järjestymään. Saimme yhteyden kouluun Ranskan instituutin avustuksella, minkä kanssa teimme yhteistyötä Suomessa ennen lähtöämme. Paikallisen koulun vastaanotto oli todella lämmin tänne saapuessamme ja koulun johtajatar vaikuttaa avoimelta kaikelle uudelle ja erilaiselle. Olemme tavanneet koulussa jo brittejä, australialaisia, kanadalaisia ja jenkkejä ja meidän lapset ovat herättäneet ansaittua huomiota vaikka yleisimmin meitä luullaankin norjalaisiksi.
– Inna-Pirjetta
Lue tästä mistä tässä #kuinpaikallinenperhe -projektissa on kyse? Mitkä olivat saapumisen tunnelmat, kuinka sujui äidin oma roadtrip tänne Etelä-Ranskaan entä miksi paniikki meinasi iskeä juuri ennen lähtöä?
No Comments